30 Haziran 2010 Çarşamba

SEVGİLİ GALİP HAZNEDAR ÖĞRETMENİMİZ / İbrahim Helvacı


SEVGİLİ ÖĞRETMENİMİZ GALİP HAZNEDAR

Örnek bir Cumhuriyet öğretmeni,
Bir dönem Saraköy’ün Sevgili Başöğretmeni, Öğretmenlerin öğretmeni,

Sevgi ve saygılı duruş ve gülümseyen gözler ile hepimizin sevgili büyüğü, öğretmeni, ağabeyi, her ne güzel tanımlayıcı sıfat varsa, bu sıfatların hepsini ama hepsini hak eden bir güzel insan.
***************
Sevgili Dost İbrahim Helvacı dedi ki...
Örnek bir Cumhuriyet ve Atatürk öğretmeni olan Galip Haznedar'ın Sarayköy tarihi içinde çok önemli bir yeri olduğuna inanıyorum. O yıllarda Sarayköy'de 'Galip Bey' denildiği zaman herkes 'Öğretmen Galip Haznedar'dan söz edildiğini hemen anlardı.…….

Emlak Bankası Bölge Müdürlüğünden emekli Hilmi Maraş ağabeyimle bir-kaç gün once rahmetli hocamız Galip Bey hakkında sohbet ettik. Halamın oğlu olan 73 yaşındaki sevgili Hilmi ağabeyim anlatıyor:

“1945-1950 yılları arasındaki 5 yıl boyunca Sarayköy Gazi İlkokulunda Galip Bey’in öğrencisi idim. O yıllarda Sarayköy’de ortaokul yoktu. Bu yüzden ortaokulu Denizli Lisesinde yatılı olarak okudum. O zamanlar Cumartesi günleri öğleye kadar ders yapılırdı. Sarayköye gidip-gelmek de şimdiki gibi kolay olmadığı için biz yatılı Sarayköylüler hafta sonlarını da zorunlu olarak Denizli’de geçirirdik. Yatılı öğrencilerin çarşıya çıkmasına ancak belirli saatler arasında izin verirlerdi.

Ailesi Denizli’de oturan Galip Bey, Cumartesi öğleden sonra Sarayköy’den Denizli’ye gelerek hafta sonlarını ailesi ile birlikte Denizli’de geçirir ve bu arada Denizli Lisesinin orta kısmında yatılı okuyan biz Sarayköylü öğrencilerini de ziyaret ederdi. Galip öğretmenimizi karşımızda görünce çocuklar gibi sevinirdik; zaten çocuktuk ya!

Bu ziyaretleri sırasında Galip Bey her birimizle tek tek ilgilenir, derslerimiz hakkında bilgi alır, sorunumuz olup olmadığını sorar, ortaokul öğretmenlerimizle de bizim derslerimiz ve sorunlarımız hakkında konuşur, onlara çözüm arardı. Büyük bir öğretmen, büyük bir insandı; Allah ondan razı olsun ve rahmetini esirgemesin…”

Sevgili öğretmenimiz Galip Haznedar hakkındaki bu güzel anısını bana anlatıp Sarayköylülerle paylaşmamı sağladığı için Hilmi Maraş ağabeyime çok teşekkür ediyor, kendisine sağlıklı ve uzun bir ömür diliyorum.

YOĞURTLU PARLICAN KÖZLEMESİ - Özgün Sarayköy Yemeği / HASAN KALLİMCİ


YOĞURTLU PATLICAN KÖZLEMESİ
(Yoğurtlu Patlıcan Gömmesi )


Sarayköy'ün Yaz yemeği, Yoğurtlu Patlıcan Közlemesi...
Hafif, sağlıklı...
Yanında bir baş soğan da olursa...
Afiyet olsun...
=================
Közde pişirilen patlıcanların kabukları soyulur. Yağ içinde tekrar pişirilir. Ayrı bir tabakta koyun yoğurdu ezilir, içine sarımsak eklenir.. Yağda pişirilen patlıcanın üstüne yoğurt dökülerek karıştırılır. Üzerine eritilmiş tereyağı gezdirilir. Sıcak olarak taze soğan, tere, maydanoz, nane, biber kızartması, taze biberle birlikte yenir.