6 Haziran 2012 Çarşamba

ANILARDA SARAYKÖY-14- / SARAYKÖY GÖRSEL KENT BELLEĞİ / Atila Girgin





































































































ANILARDA SARAYKÖY-14- 
TOPLUMSAL YAŞAMDAN KESİTLER
(SARAYKÖY GÖRSEL KENT BELLEĞİ)

Sevgili dostlar, izleyeceğiniz fotoğraf karelerinde, Sarayköy’ün 1950/1960/1970 yılları ağırlıklı olmak üzere değişik zaman kesitlerinden görsel güzellikleri sizlerle paylaşmak istedim. Sarayköy’ün, unutulmaya yüz tutan bile demeyeceğim, unutulan yerel türkülerinin notaları, bir dönemin Sarayköy belediyesine ait görsellikler, Sarayköy’ümüzün bir dönemine damgasını vurmuş sevgili güzel insanlarımız, folklorik giysiler, ve dönemin giyim kuşam örnekleri, dönemin toplumsal alışkanlıkları ve değer yargılarını görselde olsa ortaya koyabilecek bazı anı fotoğrafları siz sevgili dostlarla paylaşmak, Sarayköy’ün kültürel kimliğini gösteren belgeler olarak tarihe not düşmek, yitip giden değerlerimizi koruma altına almak istedim. Biliyor ve inanıyorum ki, aslında tüm bu uğraşlar profesyonellerin ve tüzel kişiliklerin işi olması gerekir. Çalışmanın kapsamı oldukça büyük boyutludur, bizlerinki ise, sadece mütevazi bir katkı ve paylaşımın gerekliliğinin bir sonucu. Selam olsun bu kapsamda geniş araştırma ve çalışmalara öncülük edecek güzel insanlara, selam olsun benzeri uğraşların gerekliliğne inanan tüm dostlara.
Sevgili dostlar, bu fotoğraf albümü gerek özel belgeliğimden, gerekse sizlerin paylaşımlarından sağlanan fotoğraf karelerinin yeniden düzenlenmesiyle oluşturulmuştur.
Yıllar sonra bu arşivin, tarihin derinliklerinden günümüze uzanan zaman kesitine tanıklık yapacağına yürekten inanıyorum.
Biliyor ve inanıyorum ki, yaşandığı dönemlerin sessiz tanıkları olan bu fotoğraf kareleri, sizler içinde önem arz etmektedir.
Bu güzide fotoğraflar bir dönemin cansız tanıklarıdır. Ah bir dillenebilse de tanıklıklarını anlatabilseler. Onlar ki, acıların ve güzelliklerin yaşandığı nice olaya, nice anıya hep eşlik ettiler.
Keşke zaman tünelinde geriye doğru bir gezi olası olsa da, o zaman dilimine, oralara bir uzanıversek, onların tanıklıklarından bir yararlanabilsek. Hani şimdi bunları rahatlıkla söyleyebiliyorum da, ya tanık olduğu acılar dayanılası değilse, ya bu durumda ne demeli bilmem ki. Aman, aman iyi ki suskunsunuz mu demek daha uygun olurdu bu durumda. Aslına bakarsanız bu durumdan da pek emin değilim. Peki, ya güzel anılara ne demeli. Hani paylaştıkça çoğalan, çoğaldıkça, bizlere anılar denizinde doyasıya yüzdüren, zaman tünelinde gezdikçe gezdiren, coştukça coşturan o güzel anılara ne demeli.
Sevgili dostlar, fotoğraf karelerindeki kimlerin kim olduğu inanınki pek önemli değil. Değilmi ki sizleri zaman adlı çizginin o değişik noktalarına götürebiliyorsa, asıl olan da bu zaten. Sizlerde bir zaman kesitini, bir anıyı, bir dönemin coşkusunu yada önemsediğiniz herhangi bir algıyı bir an için canlandırabiliyorsa, bu fotoğraf kareleri kendisinden beklenen işlevi yerine getirmiş demektir.

Bunların dillendirilmesine olan katkılarınızla bu fotoğraflar ayrı bir önem kazanacaktır. Sevgili dostlar; bu albüm fotoğraflarını izlerken, fotoğrafların sizlerde uyandırdığı duygular, büyüklerinizden edindiğiniz ya da sahibi olduğunuz ya da tanığı olduğunuz bilgileri lütfen bizlerle paylaşınız. Bu şekilde kent belleğinin gelişmesine ve kayıt altına alınmasına da katkı sağlamış olacaksınız.

Yaşam paylaştıkça güzel. Paylaşımlarınızı bekliyorum. Dostluk ve esenlik dileklerimle.
Yaşamda her şey gönlünüzce olsun sevgili dostlar. Dost kalın, dostlukla kalın.