5 Ocak 2010 Salı

Yıl 1938 - Sarayköy’de bir sünnet düğünü / Atila Girgin

Yıl 1938 - Sarayköy’de bir sünnet düğünü

Sevgili dostlar,
Sarayköy sevdalısı sevgili dost İbrahim Helvacının Sarayköyün geçmişine yönelik anılar zincirine eklediği son derece değerli bilgi halkaları sizlere sunmaktan mutluluk duymaktayım.

Sevgili hemşehrimiz, titiz araştırmalarıyla sağladığı bilgiler ve benim genele yönelik sunumumu ayrıntılandırarak sizlere son derece değerli bilgiler aktarmış olmaktadır.

Bu fotoğraf karesindeki çoğu hemşehrimiz aramızda değiller. Onların kimileri ya çok yakınınız, yada komşunuzdular. 
Yakın çevrenizden onları tanıyan, bilen mutlaka birileri vardır. Anıları önünde saygıyla eğiliyoruz. Kaybettiklerimize tanrıdan rahmet dileriz. Işıklar içerisinde yatsınlar derin uykularında. 
Halen yaşayan sevgili büyüklerimize ise saygılarımızı sunar, sağlık ve esenlikler dileriz.

Değerli dostumuzun sizlerle paylaşılmasını istediği iletiyi aynen aktarmayı bir hemşehrilik sorumluluğu olarak gördüm ve sizlerle paylaşmanın gereğine inandım. Keyifle okuyacağınız inancıyla dostluk ve esenlikler dilerim.

Değerli kardeşim,
23–27 Aralık tarihleri arasında Sarayköy’de idim. "Sarayköy Özlemi-Nostalji" Bloğunda yayınlamış olduğunuz fotoğrafların bir kısmını yanımda götürdüm. 2006 yılında 86 yaşında vefat eden rahmetli Babam Ahmet Helvaci'nin fotoğraf albümünden 1920'li yıllardan başlamak üzere eski Sarayköylülere ait bazı fotoğraflar buldum. Bu fotoğraflardaki eski Sarayköylüler hakkında 85 yaşındaki annemden hatırlayabildiği kadarıyla bazı bilgiler aldım, bir kısmını da ben hatırladım.
Rahmetli Rıfat Çomakoğlu ile eşi Kamile Halamın oğlu ve benim de kuzenim olan sevgili ağabeyim Avukat Aziz Behçet Çomakoglu'nu yaşamakta olduğu Denizli'de ziyaret ettim. 1961–1988 yılları arasında kesintisiz olarak 27 yıl Denizli Barosu Başkanlığı yaparak bu konuda erişilmesi imkânsız bir dünya rekorunun sahibi olan 82 yaşındaki Behçet Ağabeyimle Sarayköy’ün yakın geçmişteki ekonomik ve sosyo-kültürel tarihi hakkında üç saate yakın sohbet ettik. Yanımda götürdüğüm fotoğraflardaki eski Sarayköylülerin kimler oldukları hakkında bilgi edindim.
Aynı konularda bilgi toplamak üzere 1930-1940'li yıllar Sarayköy’ünün çocukları ve delikanlıları olan bugünkü ağabeylerimiz Mehmet İpek (terzi, emekli), İlhan Mitroviçe (berber, emekli), Ansen Sezer (nakliyatçı, emekli), Yahya Korkut (inşaat malzemeleri ve nalburiye, emekli), Ünal Sezer (iktisatçı, Sarayköy Pamuklu Sanayi’nden emekli), Tuncay Ünsoy (kahveci, Aşağı Mahalle Muhtarı), Mustafa Gülen (lokantacı), bir başka halamın oğlu Rahmi Erdoğan (bakkal) ile Behçet Çomakoğlu'nun kizkardeşi Öznur Tokat (ev hanımı) ile görüştüm. Belediye Başkanı Sayın Orhan Karaköse'yi makamında ziyaret ettim. Sarayköy’e her gittiğimde yaptığım gibi, görebildiğim çocukluk ve okul arkadaşlarımla sohbet ettim. Sarayköy mezarlığını ziyaret ettim. "Öğretmen Galip Haznedar Parkı”nı dolaştım.
Bütün bu görüşmeler sonucunda, eski Sarayköy ve Sarayköylülerle ilgili bulduğum fotoğrafları, öğrendiklerimi ve kendi hatırladıklarımı ilerideki günlerde size ileteceğim. Şimdilik sadece, gerek facebook'taki "DÜNYADAKİ SARAYKÖYLÜLER" sitesinde ve gerekse sizin kişisel "Sarayköy Özlemi - Nostalji" blog'unuzda yayınlamış olduğunuz ekli fotoğraf hakkında öğrendiklerimi aşağıda özetliyorum:


A) Bu fotoğrafta tespit edebildiğimiz isimler şöyle:
1. Rıfat Çomakoğlu (Belediye muhasebecisi ve nikâh memuru / Merhum),
2. Mehmet İpek (Terzi, emekli. Sarayköy’de yaşıyor),
3. Mustafa Dazkır (Marangoz. Behçet Çakır’ın teyzesinin eşi / Merhum),
4. Ziya Uslu (Elektrikçi, emekli. Behçet Çakır’ın kayınbiraderi. Sarayköy’de yaşıyor),
5. Ansen Sezer (Nakliyatçı, emekli. Sarayköy’de yaşıyor),
6. Hüseyin Çiçek (??)
7. Refik Şişek (Merhum),
8. Lokantacı Mustafa Gülen (Sarayköy’de halen lokantacılık yapıyor),
9. Doğan Varlık (Merhum),
10. Baki Çakır (Behçet Çakır’ın kardeşi. Denizli'de yaşıyor),
11. Tahsin Çakır ( Kuaför. Behçet Çakır’ın amcası Berber Pin Ali'nin oğlu. Gençlik yıllarında göç ettiği Kanada'da yaşıyor),
12. Üzerlikli Hakki (Belediye Zabıta memuru / Merhum),
13. Ekrem Çakır (Behçet Çakır’ın kardeşi. / Merhum, genç yaşta vefat etti),
14. Ahmet Çakır (Astsubay. Behçet Çakır’ın amcasının oğlu), (??),
15. İsmail Yalçın (Terzi, Nazilli'ye yerleşip orada vefat etti. Terzi Mehmet İpek’in ustası / Merhum),
16. Hüseyin Çölgeçen (Merhum),
17. Ali Kaptan (esnaf / Merhum),
18. Hakki Kavlak (kahveci / Merhum),
19. Şemsettin Adana (Şamo Dayı. Tarım isçisi sağlayan dayıbaşı / Merhum),
20. Sadık Gürsoy (Berber, sünnetçi. İrfan Mersin'in kayınpederi / Merhum),
21. Ali Çakır (Berber Pin Ali diye bilinirdi. Behçet Çakır’ın amcası / Merhum),
22. Paşa Dayı (Köfteci Paşa Dayı diye bilinirdi. Soyadı: İnankul / Merhum),
23. Burunsuz Sadık (Ayakkabı boyacısı / Merhum).
B) Bu fotoğrafın Behçet Çakır’ın oğlunun sünnet düğününde çekilmiş olmasının mümkün olmadığını tespit ettik. Zira fotoğrafta 2 numara ile gösterilen 1926 Doğumlu Mehmet İpek ağabey, bu fotoğraf çekildiğinde 12 veya 13 yaşında olduğunu söylüyor. Merhum Behçet Çakır ağabey ise 1927 doğumlu; yani o da o tarihlerde 12 yaşlarında ve sünnet olacak yaşta bir çocuğunun olması sözkonusu değil. Bu bilgiler ışığında, ekli fotoğrafın 1938 veya 1939 Yılında Baki Çakır’ınsünnet düğününde çekilmiş olduğu sonucuna vardık.
Başka fotoğraflar üzerinde çalışmaya devam ediyorum; tamamladıkça göndereceğim.

Dostluk, sağlık ve esenlik dileklerimle....

1 yorum:

Unknown dedi ki...

çalışmalarınızda başarılar