Sarayköy; 1948, Doktor Tahir Alyanak Muayenehanesi / Orhan Güler
Sarayköy; 1948 yılında doktorluk yapan Dr.Tahir Alyanak..Kendisini şükranla anıyoruz.
Muhayyehane olarak kullandığı bu güzel binayı hatırlayanız varmı acaba ? cevabını daha sonra yazacağım.
* * * * * * * * *
İbrahim Helvacı:
Rahmetli Ahmet Varlık ağabeyin Sarayköy tarihine ışık tutacak zenginlikteki albümünü gün yüzüne çıkardığı için Orhan'a teşekkür ediyorum. Bu fotoğraflar hakkında bazı hatırladıklarımı yazarak Sarayköy tarihine kaydedeilecek bu bilgilere katkıda bulunmaya çalışacağım:
Fotoğrafta gördüğümüz Dr.Halil Saraçoğlu değil Dr.Tahir Alyanak'tır; dolayısı ile gördüğümüz muayenehane de Dr. Alyanak'a ait olmalıdır. Benim doğduğum 1948 yılında çekilmiş olan fotoğraftaki binayı çocuk yaşlarımda görmüş olmalıyım; tam hatırlayamadım ama sanki İstasyon Caddesi üstünde bir yerlerde gibi...
Rahmetli Babam Ahmet Helvacı'nın yakın arkadaşı olan Dr. Halil Bey 1950'li yıllarda Sarayköy'de Sıtma Savaş doktoru idi; 1950'lerin sonlarına doğru Almanya'ya gitti ve orada yıllarca doktorluk yaptı. Dr. Halil Bey aslen Denizli merkezde tanınmış bir aile olan "kasap Sarçoğlu" ailesindendir.Yaz aylarında Bodrum Turgutreis'teki evine geliyor. En son 2001 yılı yazında babam ve annemle birlikte Dr. Halil Bey ve eşi Dürdane hanımı Turgutreis'te ziyaret etmiştik.
İbrahim Helvacı:
Bu ev hakkında 1925 doğumlu annem diyor ki:
"Bu ev, Çarşı Camii ile Belediye arasından Efe Meydanına doğru giden sokağın başında, hemen camiden sonra sağ koldaydı. Evin sahibinin adı manifaturacı Muhittin idi. Önceleri burada Başkatip kiracı olarak oturuyordu. Başkatip çıktıktan sonra Dr.Alyanak'ın muayenehanesi oldu. Daha sonra, Caber köyünden Musa Cengiz (Güner Kısa'nın kayınpederi) satın aldığı bu evi yıktı, yerien pancurlu yeni bir ev yaptı ve orada kendisi oturdu. Şimdi Musa Cengiz’in evinde kim oturuyor bilmeyon gari...".
TC Nermin Tokat:
İSTASYON CADDESİNDE OLDUGU KESIN DE HANGİSİ ?? ORHAN ABİ YAZMA BİZ UZUNCA DÜŞÜNELİM BU EVİ::)) HATIRLIYORUM EVİ AMA YERİNİ HATIRLAYMADIM
TC Orhan Güler:
Nermincim düşünelim cevabı yazma diyorsun ama doğru cevabı Şükran Abla verdi.Şimdiki Ziraat Bankasının olduğu yerdeki rahmetli Denizli Milletvekili Emin Aslan Tokat'ın evi.
Resimdeki Doktor Dahiliye uzmanı Tahir Alyanak.( resmi büyütüp iyi bakınca net olarak okunuyor).İbrahim ağabey haklı .
Naciye teyzenin bana verdiği bilgiler'e dayanarak yazdım.
İbrahim Helvacı:
Orhan, bu fotoğraftaki binanın şimdiki Ziraat Bankasının yerinde olup olmadığını şöyle bir irdeleyelim:
1) Sol köşesinde Ada Sineması bulunan Spor Geçidi Sokağının sağ köşesinde iki katlı, koca bir konak vardı. Emin Aslan Bey’e ait olan bu konak, sokağın başından bugünkü Ziraat Bankasının olduğu yere kadar uzanırdı.
2) Eğer fotoğraftaki bina Ziraat Bankasının olduğu yerde İSE, o zaman fotoğrafın şimdiki Ziraat Bankasının karşı kaldırımından ve aşağı-yukarı Semih ve İbrahim Güvenir’in dükkanının önünden çekilmiş olması gerekir (??),
3) O açıdan bakıldığında, bu binanın solunda (Ada Sinemasına doğru) Emin Aslan Bey’in iki katlı konağının görünmesi lazım; halbuki orada tek katlı bir bina görünüyor.
4) Bu fotoğrafın çekildiği ve benim doğduğum yıl olan 1948’de bugünkü Ziraat Bankasının olduğu yerde ne olduüğunu bilmeme olanak yok ama, çok iyi hatırladığım 1955’lerde orada tek katlı, camekanlı, eski görünüşlü bir dükkan vardı.Bu dükkanın mülkiyetinin kime ait olduğunu bilmemekle beraber orada Aşçı Bayram (Göksu) lokantacılık yaptığını çok iyi hatırlıyorum. 1960’lı yılların başlarında lokantanın olduğu yere Ziraat Bankası Binası yapıldı.
5) 86 yaşındaki annemin söylediğine göre;
- bugünkü Ziraat Bankasının olduğu yerde Aşçı Bayram’ın lokantasından önce (yani 1940’lı yıllarda) iki katlı, ahşap bir ev varmış, (bu fotoğraftaki bina tek katlı ve kargir). O evde Aşçı Bayram’ın annesi, babası ve terzilik yapan kızkardeşleri otururmuş,
- Pek çok Sarayköylü hanım gibi annem de Aşçı Bayram’ın kızkardeşlerine diktirdiği elbiselerin provaları için o eve gider gelirmiş,
- Şimdiki Aşağı Mahalle Muhtarı Tuncay ağabeyin (Ünsoy) kız kardeşi Sevim abla onların yanında terzilik öğrenmiş.
6) Bu irdelemeler göre fotoğraftaki binanın yeri bugünkü Ziraat Bankasının olduğu yer olamaz. Doktorun ismini yanlış hatırlayan Naciye abla binanın yerini de yanlış hatırlamış olabilir.
7) Annem , Dr.Alyanak’ın muayenehane olarak kullandığı bu evin Çarşı Camii ile Belediye arasındaki sokağın başlarında olduğunda ısrarlı. Sarayköyde yaşayan 75-80 yaşlarındaki büyüklerimizden birkaçına sorarak konunun aslını öğrenebiliriz..
TC Hasan Basri Beken:
Orhancım bir resim ekledin hepimiz seferber olduk. Bir cevapta annemden geldi. Ev İbrahim beyin annesi olan Nergis Teyzenin dediği yerde yani Çarşı caminin önündeki sokakta Rahmetli Kemal amcanın Fırının sokağında olduğu aynı yaşlardaki iki kişi tarafından teyit edildi.
TC Orhan Güler:
İyi akşamlar Hasancım,
Demekki, Musa Cengiz'in evi oluyor yani Güner Kısanın şimdi oturduğu evin olduğu yerdeydi öylemi ?
İbrahim Helvacı:
Kudret, o zaman Naciye ablama fotoğraf üzerinden bir sorar mısın Ziraat Bankasına karşıdan bakınca sol tarafta görmemiz gereken iki katlı Emin Aslan Tokat Konağını niçin göremiyoruz?
TC Nermin Tokat:
burası necip önderlerin evi tevfik abilerin yani.yanındaki de tamirhane idris amcanın tamirhanesi
İbrahim Helvacı:
Sevgili kuzen,
Bu evin İstasyon Caddesi üstünde olduğunu düşününce ben de önce senin gibi yandaki dükkanı İdris ağabeyin tamirhanesine benzettim. İstasyona doğru çıkarken sağda kalırdı ve hemen hemen Hamdi Aşyemez’in evinin karşısına düşerdi. Necip Önder'in evi ise tamirhaneden sonra idi.
Yalnız, benim Gazi İlkokuluna gittiğim 1955-57 yıllarında tamirhaneden bir önceki bina bu fotoğraftaki bina değildi. Orada Ada Köyünün büyük çiftçilerinden Nazmi Ertürk'ün (Arap Nazmi) bahçe içindeki evini sınırlayan yüksek bir bahçe duvarı vardı. Babamla aile dostu olduğu için biz Nazmi amca ve eşi Güllü teyzenin evine gider gelirdik.
Bu fotoğrafın çekildiği 1948 yılında oradaki bina bu fotoğraftaki bina mıydı bilmiyorum çünkü yaşım tutmuyor (1948 doğunluyum); senin yaşın ise hiç tutmaz... :))
İbrahim Helvacı:
Nermin sen bunu dayına sorsana... Fotoğraftan bir çıktı al, git ziyaret et, sana sonucu anında söylesin; zehir gibi hafızası var maşallah. Sen bu işi yapmazsan 10 gün sonra ben gelip yapacağım, haberin olsun! :))
İbrahim Helvacı:
Nermin, ben bu bina hakkında şu ihtimali gözardı etmiyorum: Bitişikteki dükkan konumu bakımında gerçekten İdris ağabeyin tamirhanesine çok benziyor. Eğer taş bina gerçekten orada ise, o zaman 1948-55 arasındaki bir zamanda Nazmi Ertürk bu binayı satın almış, yıkmış ve bahçeli, bahçe duvarlı kendisine ait başka bir bina yapmış demektir. Ama bu aradaki zaman dilimi içinde ne olduğunu bilmek için bizim (önce benim, sonra senin) yaşlarımız küçük kalıyor. Onun için “dayına sorsana!” diyorum ya, Behçet ağabeyimin yaşı müsait. :))
İbrahim Helvacı:
Annemin söylediğine göre Sıdıka teyze Dr.Alyanak'ın muayenehanesinde yardımcı olarak çalışırmış. Evet Birol, bence de Nevin ablaya sormak lazım.
Gökhan Fenli:
bu ev su andaki ziraat bankasının yanındaki su an otopark ve büfe olarak kullanılan yerdeydi..)
TC Nermin Tokat:
HAYIRR O EMİN ASLAN DEDEMLERIN EVİ VE KÖŞEDE O EV SİZİN ORAYA GİDEN SOKAK VAR YANINDA
TC Nermin Tokat:
BEN HALA TEVFİK ABİLERİN EVİ DİYE İDDİA EDİYORUM:))
Gökhan Fenli:
efe meydanından, belediye giden caddeden spor gecidine dönülen sokagın kösesindeydi, ama evin sahibiyle ilgili fikrim yok, hemen bu resimdeki binalardan sonra ada sineması geliyor..
TC Nermin Tokat:
EVET DE ARADA MUSA FENLILERIN EVINE GIDEN SOKAK VAR.VE SÖLEDİĞİNİZ EV BABAMIN AMCASININ EVI VE O EV DEGIL RESIMDEKI EV
Gökhan Fenli:
valla olabilir benim yaşımla hafızam bu kadarına izin veriyor..)))))))
Gökhan Fenli:
ama resimin solundaki dükkanın üstünde alan bir duvara benziyor buda ada sinemasının duvarı olabilir, tevfik abilerin evi olsaydı, orası acık alan olması lazımdı..
TC Nermin Tokat:
ada sinemasıyla sandığın evin arasında fenlılerın evine giden sokak var
TC Nermin Tokat:
bu ev kesin istasyon caddesinde bence
Gökhan Fenli:
dogru onda hemfikirz abla. sokak ve sinema o sokakta spor gecidi sokagı.
İbrahim Helvacı:
Nermin, fotoğrafın çekildiği 1948 yılında sen daha dünyada yoktun.1955 yılında ben 7 yaşındaydım ve hergün Gazi İlkokuluna 2 yıl boyunca o cadeden gitiim geldim. O zaman da Tevfik Önder'lerin evinin olduğu yerde böyle bir bina yoktu; bunu daha önce de yazdım. 1948-1955 arasında ne olduğunu bilmeye de yaşın tutmaz...
Doğrusu merak ediyorum, bütün bu somut bilgilere rağmen neye dayanarak "bu ev kesin stasyon caddesindeki Tevfik Abilerin evi" diye iddia ediyorsun?
Emin Helvacılar:
Orhan, daha açıklamayacakmısın. Hadi sabırsızlıkla bekliyoruz açıklamalarını.......
Derya Tok Türker:
babam dündar ruşen tok tan aldığım bilgiye göre burası şuan ziraat bankasının bulunduğu yermiş.rahmetli mehmet tok yedek parça ve radyo satışı yapıyormuş burayıda depo olarak kullanıyormuş.babam 1950 li yıllarda mehmet tokun yanında çıraklık yapıyormuş.
İbrahim Helvacı:
Bunu böyle söyleyen hemşehrilerimiz var ama bugünkü Ziraat Bankasının bitişiğinde şimdi otopark olan yerde o yıllarda Emin Aslan Tokat'ın iki katlı kocaman bir konağı vardı. Bu fotoğrafta ise tek katlı bir yapı var. Bunu da bir çözebilsek işlem tamam olacak! :))
Ben rahmetli Mehmet Tok'u tanırım; Dündar ağabeyi de onun yanında çırak olduğu zamanlardan bilirim; çok selam söyleyin.
TC Orhan Güler:
Dün Yahya Korkut Ağabey ile görüştüm çok iyi hatırladığını söylüyor.
Hatta O yıllarda Dr. Tahir beyin muayenehanesinde rontgen cihazı olduğunu söylüyor.
Yandaki dükkan için ise fotoyu yarın kendisine götürüp göstereceğim.
İbrahim Helvacı:
Orhan senin sergin için Sarayköy'e geldiğimde bu evin yeri hakkında Behçet Çomakoğlu ve Mehmet İpek ağabeylerle ve Güner Kısa'nın kayınvalidesi Nevin Cengiz ablayla, Mehmet ve Nermin Tokat'ın annesi Öznur halamla görüştüm.
SONUCU AÇIKLIYORUM:
"ŞİMDİKİ ZİRAAT BANKASININ YERİNDE" DİYENLER KAZANDI! :))
Böyle diyenlere "Eğer öyle ise solda Emin Aslan Bey'in iki katlı konağını görmemiz lazım, halbuki tek katlı bina görüyoruz; bunu açıklar mısınız?" diye soruyordum, kimse cevap veremiyordu. Bu görüşmelerim sırasında onu da öğrendim. İşin aslı şöyle:
- Şimdiki Ziraat Bankasının olduğu arsanın mülkiyeti Emin Aslan Bey'e aitmiş,
-Bu arsanın sağ bölümünde Dr. Alyanak'ın fotoğraftaki muayenehanesi varmış,
- Sol bölümündeki tek katlı dükkanda ise Aşçı Bayram lokantacılık yapıyormuş,
- - Lokantadan sonra fotoğrafta gördüğümüz fon iki katlı konağın üst katının sağır duvarı oluyor. Yani bu fotoğrafta konağı göremiyoruz ama ikinci katının yan duvarını görüyoruz.Böylece benim sorduğum sorunun cevabını da bulmuş olduk.
- Konak fotoğrafta solda gördüğümüz lokantadan sonra başlıyor ve Spor Geçidi Sokağının köşesine kadar devam ediyor.
- Hem Dr. Alyanak hem de Bayram Usta Emin Aslan Bey'in kiracılarıymış,
- Lokantanın arkasında iki katlı ev varmış ve o evde Aşçı bayram'ın annesi-babası otururmuş,
- Emin Aslan Bey sonraki yıllarda bu taş binayı yıkmış, oraya başka dükkanlar yapmış ve kiraya vermiş.
- O dükkanlardan birinde Mehmet İpek terzilik yapmış; birinde de rahmetli Ahmet Varlık ağabeyimiz Philips radyoları satarmış.
-Daha sonra o dükkanlar birer birer boşalmış, bir tek Aşçı Bayram kalmış ve lokanta sağa doğru genişlemiş.
-Benim hatırladığım 1955 yılında diğer dükkanlar yoktu sadece lokanta ve Bayram usta vardı.
oh be! :))
* * * * * * * * *
KAYNAK: “DÜNYADAKİ SARAYKÖYLÜLER” Facebook Gurubu
* * * * * * * * *
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder