BULGUR AŞI...
Kaynak: Hüsamettin Ataman / “DÜNYADAKİ SARAYKÖYLÜLER” Facebook Gurubu
"Goruk Suyu Turşusu'nu yazdın, Bulgur Aşı'nı da yaz ki tam olsun" dediler.
Bulgur Aşı, Bulgur Pilavı değildir. Bulgur Pilavı tereyağ ile, Bulgur Aşı zeytinyağı ile olur.
Bir tencereye zeytinyağını koyuyoruz. Hafif cızırdayınca doğranmış soğanları ilâve ediyoruz. Tahta kaşıkla çevirip bayılmasını bekliyoruz. Soğanlar bayılınca doğranmış yeşil biberleri koyuyoruz. Soğanlar ölmeye yüz tutunca küp küp kesilmiş bolca domatesini koyuyoruz.
Ben domateslerin iri doğranmasını tercih ediyorum. (Domateslerin kabukları soyulmuş olmalı.)
Tuzunu koyuyoruz.
Soğan, biber, domates 5, 10 dakika hemhal olunca yeteri ölçüde sıcak suyunu koyuyoruz. Sonra yeteri ölçüde bulguru ilâve ediyoruz.
Kısık ateşte pişerken biraz kıyılmış feslikan, reyhan, nane, semizotu yaprağı ekliyoruz.
Bir iki defa karıştırmak yetiyor.
Kısık ateşte pişince ateşi söndürüyoruz ve tencerenin kapağını kapatıp demlenmeye bırakıyoruz.
Bulgur aşı pişince yer sofrasındakı sininin üzerine konulan az sulanmış yufka ekmeğinin üzerine dökülür. Sininin etrafındakiler ister kaşıkla ister yufka ile afıyetle yerler. Bulgur aşı bitince yağlı yufka sofranın onur konuğuna ikram edilir.
Tabi o eskidendi. Şimdi masada herkesin tabağı ayrı yiyoruz.
Bulgur aşının yanında buz gibi goruk suyu turşusu iyi gider. O yoksa sarımsaklı cacık, o da yoksa ayran içilir.
(Bulgur aşı kaşıkla ysnir. Çatalla yenirse tad vermez.)
Kalabalıkla yenen yemeğin tadı başka olur.
AFİYET OLSUN.
* * * * * * * * * * * * * * * * *
Kaynak: Hüsamettin Ataman / “DÜNYADAKİ SARAYKÖYLÜLER” Facebook Gurubu
* * * * * * * * * * * * * * * * *
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder