28 Nisan 2014 Pazartesi

1950'LERİN SARAYKÖYÜNDE EFE MEYDANI ÇEVRESİNE DAİR DOST PAYLAŞIMLAR

1950'LERİN SARAYKÖYÜNDE 
EFE MEYDANI ÇEVRESİ
Sevgili Süreyya Doğan kardeşimizin Facebooktaki “DÜNYADAKİ SARAYKÖYLÜLER” gurubunda paylaştığı fotoğraf; bir dönemin Sarayköyüne ve de özellikle anlatılan bölgeye ait yaşanılanları ve anıları da gözler önüne sermektedir. 
Bu fotoğraf, adı geçen gurupta en çok ilgi ve paylaşım sağlayan fotoğraflardan olmuştur. Özellikle de Sevgili İbrahim Helvacı ağabeyimizin anlatımları adeta tarihimize not düşer mahiyettedir. Kaybolmasın istedim. 
İleriki zamanda değişik amaçlı araştırmalara katkı sağlayabilecek böyle değerli bilgilerin kayıt altına alınması gerektiği inancıyla dostlarlada paylaşmak istedim. Keyifle okunacağı inanıyor, esenlikler diliyorum. Dost selamlarımla.
***************
Esma Ipek:
Resim koyunca rica etsem yazarmısınız neresi oldugunu çıkaramıyorum :))
***************
Süreyya Doğan:
Burası efe meydanından tarım krediye doğru giden yol bildiğim kadarıyla,Tam karşıdaki bina rahmetli Rahmi Kirazın berber dükkanının olduğu yer.
***************
Süreyya Doğan:
Sağdaki boşluk olan yerde tarım kredinin olduğu yer.
***************
Esma Ipek:
Cok tsk süreyya simdi bildim...
***************
Uğur Bıçak:
Taşi topragı altın guzel saraykoyum tabıkı ohalı
***************
İbrahim Helvacı:
Süreyya'nın yazdıklarına ek olarak bu fotoğraf hakkında hatırladıklarım şöyle:
- 24 Mayıs Caddesinin yerleşime açıldığı 1950'lerin ortalarına ait bir fotoğraf olduğunu sanıyorum,
- Fotoğrafın sağ başında iki penceresi ile alaturka kiremitli tavanı görünen bina BULDANLIOĞULLARININ KONAĞI idi. Şimdi orada ERSAN KÜLAH'ın apartmanı var.
- Onun hemen solundaki ağaçların olduğu yerden konağın arka bahçesine geçilir. O arka bahçeye, Sarayköy Askerlik Şubesi Başkanı iken 1961 veya 1962 yılında emekli olarak Sarayköy'e yerleşen YARBAY CEVDET İNSEL yazlık EFE SİNEMASI açtı.
- Buldanlıoğullarının konağından sonra gördüğümüz üç ayrı tavan ise "MOLLAVELİLERİN KAHVESİ" diye bilinen ve (soldan sağa doğru, sırayla) HÜSEYİN ÖZSOY, SITKI ÖZSOY VE DOĞAN ÖZSOY tarafından işletilen kahvehanelerdi.
- Alt, sol köşesinde RAHMİ KİRAZın berber dükkanının bulunduğu sağ ötedeki iki katlı bina "BULDANLI RIZA" diye tanınan RIZA ÇELEBİ'ye aittir. Rahmi Kiraz'ın dükkanının üstündeki dairede ECZACI NAZMİ İPLİKÇİ, diğer dairede ise TURGUT ÇELEBİ otururdu.
- Soldaki ikinci dükkanda ALİ GÜVENİR berberlik yapardı.
- Solda bir kısmı inşa halinde görünen tek katlı dükkanlardan sonra gelen arka cephesini gördüğümüz iki katlı bina HASAN VE AHMET FENLİ'lerin evlerinin bulunduğu binadır. Halen yerinde durmakta olan bu binadan SPOR GEÇİDİ Sokağı boyunca ATATÜRK CADDESİNE doğru giderken önce YAZLIK ADA SİNEMASI BAHÇESİ, sonra da KIŞLIK ADA SİNEMASI BİNASI yer alır. Bakış açısı itibarıyla bu fotoğrafta ADA SİNEMASI BİNASI görünmemektedir.
- FENLİ'lerin evinden hemen sonra, köşedeki iki penceresini ve çatıdaki bacalarını gördüğümüz iki katlı bina da ABDULLAH GÜLTEKİN'e aittir. Bu bina da halen yerinde durmakta...
Ebediyete göç etmiş büyüklerimize rahmet diliyorum.
***************
Musa Fenli:
İbrahim abi bizleri aydinlatiyorsun tesekkurler
***************
İbrahim Helvacı:
Fotoğrafta birşey daha dikkatimi çekti:
O yıllarda EFE MEYDANINDAKİ AĞALAR CAMİİ şimdiki yerine nazaran caddeye çok daha yakındı. Cami ile cadde arasında camiyi yaptıran BULDANLIOĞULLRI 'na ait üç-beş mezar vardı. AĞALAR CAMİİ'nin yıkılıp bugünkü yerinde yenisi inşa edilmeden çok önce bu mezarlar kaldırılarak Sarayköy Mezarlığına nakledildi.
Mollavelilerin Kahvehanelerinin çatısında gördüğümüz gölge, o yıllarda caddenin hemen yakınında yer alan caminin minaresine aittir. Bu fotoğrafın minarenin şerefesinden çekildiği anlaşılıyor...
***************
Melahat Tiras:
Bu yoldan her gün gazi okuluna giderdik hey gidi günler heyyy
Melahat Tiras:
Yıl 1966 1967 arası idi
***************
Esma Ipek:
Bu kadar güzelmi anlatilir ya ibrahim abicim cok tsk
***************
Esma Ipek:
Sanirim bu resim 55 sene öncesinin resmi olmasi gerekiyor
***************
Himmet Fenli:
- Solda bir kısmı inşa halinde görünen tek katlı dükkanlardan sonra gelen arka cephesini gördüğümüz iki katlı bina FENLİ'lere aittir. Halen yerinde durmakta olan bu binanın arka bahçesi de yazlık ADA SİNEMASI idi.
***************
Himmet Fenli:
Bu çatı bizim sinemaya ait değil İbrahim Ağabey.Orası Süleyman Kapancıların bahçesindeki ve halen orada olan binanın resmidir.Saygılarımla...
***************
İbrahim Helvacı:
Teşekkürler Himmet. Yukarıdaki ilk paylaşımımın sondan ikinci paragrafını yeniden düzenledim. Spor Geçidi Sokağının sonundaki FENLİ'lerin evlerinin bulunduğu binanın yeri hakkında hafızamda kalan diğer detayları da aşağıda belirtmeye çalıştım.
- ATATÜRK CADDESİ ile SPOR GEÇİDİ Sokağının kesiştiği köşenin sol başında ADA SİNEMASI BİNASI, sağ başında da EMİN ASLAN TOKAT KONAĞI vardı (şimdi yok). EMİN ASLAN Bey'in mülkü zaman içinde KAPANCILAR'a 'a geçmiş olabilir.
- Bakış açısı nedeniyle, ADA SİNEMASI BİNASI da EMİN ASLAN TOKAT KONAĞI da bu fotoğrafta görünmüyor. O nedenle söz konusu çatının sinema binasına ait olmadığını biliyorum.
- Sinema binasının arka tarafında yazlık sinema olarak kullanılan bahçenin sonunda HASAN FENLİ ve AHMET FENLİ ağabeylerimizin evlerinin olduğu iki katlı bina var. Fotoğrafta solda gördüğümüz ilk iki katlı binanın FENLİLER'in evlerinin bulunduğu bina; kiremitli çatının da o binanın çatısı olduğunu düşündüm.
- SPOR GEÇİDİ Sokağının sol tarafında (sırasıyla) KIŞLIK ADA SİNEMASI BİNASI, YAZLIK SİNEMA BAHÇESİ ve FENLİ'lerin iki katlı evi var; Spor Geçidi Sokak orada bitiyor. Sokağın bittiği köşenin sağ tarafında OSMAN YAVUZYILMAZ'IN evi vardı (şimdi yok).
- O köşeden ELEKTRİK GEÇİDİ Sokağa (veya BULDAN CADDESİ'ne) doğru sola dönünce de devam eden FENLİ'lerin evinin hemen bitişiğinde yüksek bir bina daha var. O bina 1954-1955 yılında SARAY SİNEMASI olarak inşa edildi. Sahipleri de ABDULLAH GÜLTEKİN ile NECİP MUTÇALI idi.
- SARAY SİNEMASI Binasının alt katları dükkan-depo, üst katı kışlık sinema, teras çatısı da yazlık sinema olarak kullanılıyordu. Yani o binanın üstünde, fotoğrafta gördüğümüz gibi bir kiremit örtülü çatı yoktu. Sonradan burası SEYHAN SİNEMASI ve TEKEL BİNASI olarak da kullanıldı. Şu anda sanıyorum mülkiyeti ALİ GÜLTEKİN'e ait.
- FENLİ'lerin evi ile eski SARAY SİNEMASI Binası arasında başka bir bina olduğunu bilmiyorum. Eğer varsa, solda arka cephesini ve kiremitli çatısını gördüğümüz ilk yüksek bina o binadır.
Selam ve sevgiler...
***************
Himmet Fenli:
"OSMAN YAVUZYILMAZ'IN evi vardı (şimdi yok)."" cümleniz doğrudur.Ama onunla sırt sırta olan ve halen ayakta olan bir bina daha var. Bu çatı şuanda Kapancıların bu arsasının içindeki binanın çatısı .Ya da ben yanılıyorum.
***************
İbrahim Helvacı:
Merhaba Himmet. Spor Geçidi Caddesinde Osman Yavuzyılmaz'ın binasına bitişik olan bir bina Abdullah Gültekin'in halen mevcut bulunan binasına paralel değil dik konumda olur. Fotoğraftaki üzerinde konuştuğumuz bina ise Abdullah Gültekin'in evinin bulunduğu sokağın karşı tarafında ve ona paralel konumda. Ayrıca, o tarihte Osman Yavuzyılmaz'ın evinin bitişiğinde böyle yeni yapılmış gibi duran muntazam bir kargir bina da yoktu. Orada Sarayköy Nüfus Müdürü Galip Özünlü'nün oturduğu daha eski yüzlü bir bina vardı.

Hiç yorum yok: