20 Kasım 2009 Cuma

Sarayköy Anıları - 6 / İbrahim Helvacı

Sarayköy Anıları - 6 / İbrahim Helvacı

İbrahim Helvacı Arkadaşın anılar zincirinden yeni bir halkayı incelemenize sunuyorum. 
Dostluk ve Esenlik dileklerimle.

Değerli Kardeşim,
Perşembe günü DÜNYADAKİ SARAYKÖYLÜLER sitesini açtığımda bazı konuların ve özellikle bazı Sarayköy Türkülerine ait videoların yayından kaldırıldığını üzülerek gördüm. Bugün siteye girdiğimde de durumun değişmediğini görünce aşağıdaki değerlendirme ve görüşlerimi sizinle paylaşma ihtiyacını duydum.
Orta yaşı geçmiş Sarayköylülerin bile pek çoğunun unuttuğu, genç Sarayköylülerin ise hemen hemen hiç duymadığı, Cumhuriyetimizin kültür tarihinde çok önemli bir yere sahip olan Yurttan Sesler Saz Ekibinin mükemmel bir şekilde icra ettiği Sarayköy Zeybeği’ni aradınız, taradınız, uğraştınız, buldunuz ve siteye ilave ettiniz; ama sitede simdi Sarayköy Zeybeği yok!
Sarayköy’ün adıyla anılan bu zeybek DÜNYADAKİ SARAYKÖYLÜLER sitesinde yer bulamayacaksa nerede yer bulacak?

Cumhuriyet dönemi Türk Halk Müziği tarihi içinde önemli bir yeri bulunan merhum Ahmet Gazi Ayhan’ın muhteşem yorumuyla okuduğu ve siteye eklediğiniz bir diğer Sarayköy Türküsü 'Hamamın Gubbe de Gubbeleri' de sitede kaldırılmış; niçin?
Böyle seçkin ve tarihi önemi olan saz ekipleri ve sanatçılar tarafından icra edilmiş eski Sarayköy zeybeklerini ve türkülerini silerek, unutarak mı Sarayköy’ün kültürünü başkalarına tanıtacağız? Kültür 'bugün' den mi ibarettir? Kökü olmayan bir kültür olabilir mi?
Ve Sarayköy açısından can yakıcı bir soru: Son 3–5 değil, 20–30 sene içinde bestelenip seslendirilmiş bir Sarayköy türküsü var mı? Var da ben mi bilmiyorum? Varsa, sitede yayınlansa da ben de öğrensem; Sarayköylü olarak keyifle dinlesem ve yüreğim kabarsa...

Bu durum karsısında DÜNYADAKİ SARAYKÖYLÜLER sitesinin amacını sorgulamak gerekir diye düşünüyorum:
1) Sitenin amacı, dünyanın her yerinde yasamakta olan genç Sarayköylülerin birbirleriyle tekrar karsılaşmaları ve sohbet etmelerinden ibaret ise yapılan işlem doğrudur. "Facebook'un kuruluş amacı da zaten budur; dolayısıyla DÜNYADAKİ SARAYKÖYLÜLER sitesi de böyle olmalıdır" deniliyorsa, buna o çerçevede saygı duymak ve genç Sarayköylülere fazla ayak bağı olup canlarını sıkmadan o platformu onlara bırakmak gerekir.
2) Yok eğer amaç, güncel olarak genç Sarayköylülerin birbirleriyle tekrar karsılaşmaları, eski ve yeni konular hakkında sohbet etmelerinin yanisira;
—Kısa vadede Sarayköyün toplumda tanıtımı için caba sarf etmek,
—Uzun vadede ise bugünü ve geçmişi dahil Sarayköy tarihi ve kültürü hakkında bilgi alışverişinde bulunarak gelecek nesil Sarayköylüler ve onlarca / Yüzlerce yıl sonra Sarayköy hakkında yapılacak sosyal, kültürel ve tarihsel araştırmalar için iz ve belge bırakmak ise siteyi yöneticilerinin siteye birşeyler ekleyip-çıkarırken yeni bir değerledirme yapmaları gerekecektir. Ne dersiniz? 
Dostluk ve esenlik dileklerimle,
İbrahim Helvacı

Hiç yorum yok: