30 Nisan 2010 Cuma

ÇİNGENE PİLAVI - Cingen Pilavı / AYLA TİRE ÜNALP

ÇİNGENE PİLAVI - Cingen Pilavı

Sarayköyün, başta pamuk olmak üzere tarımsal ağırlıklı uğraşları, bağ, bahçe işleri ve gerekli malzemelerinin yerel imkanlarla kolay sağlanabilirliği nedenleriyle olsa gerek, yapılması kolay ve beslenme açısındanda önemli ve yörede oldukça tercih edilen bir yemeğini sizlere tanıtmak isterim.
Bizler açısından unutulmayan önemli bir damak tadı olan bu yemeği unutmamız hiç ama hiç olası değildir. Yöremizi değişik nedenlerle terk etsekde pilavımızdan asla ve asla vazgeçemediğimizi bildirmek isterim. Bu cümleden olarak sizlere taa Amerikalardan Sevgili Ayla Arkadaşımızın paylaşımıyla yemeğimizin tarifini sunmak isterim.
Bu yemek klasik yemek tanımlarımızın dışında ama beslenme açısından ise oldukça sağlıklı ve dengeli bir gıda bileşimidir. Çingene Pilavımızı Sevgili Ayla Tire Ünalp kardeşimizin güzel anlatımıyla aşağıda bulacaksınız.
Beğeneceğiniz umuduyla, buyurun afiyet olsun.
==================

AYLA TİRE ÜNALP:
Çingene pilavı deyince herkesin aklına gerçekten pirinçle yapılmış bir yemek çeşidi gelebilir (bilenler bu herkesin dışında)
bu öyle bir pilavdır ki sunumdaki adi tamamen kişiye göredir. Hafif bir yemek, salata, kreplerin içine dolgu, pizzaların üstüne sergi derken uzayıp gider. Ha bir de tek başına harika bir mezedir.
Haydi, pazara; önce özenle seçilmiş mis gibi kokan domates, acı ya da tatlı yeşil biber, maydanoz. Dereotu, yeşil ya da kuru soğan, siyah zeytin veeeeeeee çökelek

İzninizle şimdi tarif ediyorum:
Yarım kg.çökelek, 2–3 domates, 2 biber,1 orta boy kuru soğan ya da 4–5 tane. Yeşil soğan, yarım demet maydanoz ve dereotu,10–15 tn. Siyah zeytin, tuz, zeytinyağı ve kırmızı toz biber.
Domates, biber ve soğanlar küçük doğranır. Maydanoz ve dereotu da ince kıyılır ve hepsi çökelekle birlikte tuz, zeytinyağı ilavesiyle şöyle bir güzel harmanlanır. Kırmızı toz biberi ister içine koyup karıştırın isterseniz de üzerine serpin.

Servis tabağına alıp üzerine siyah zeytinleri de koyunca Çingene pilavımız yenmeye hazır sizleri bekler olacaktır.
Sağlıklı keyifli sofralara, afiyet olsun.
Sevgiyle kalın

Hiç yorum yok: