18 Kasım 2020 Çarşamba

SARAYKÖY ÇARŞI (ATATÜRK) CADDESİ-1933 / İbrahim Helvacı

SARAYKÖY ÇARŞI (ATATÜRK) CADDESİ-1933 / İbrahim Helvacı

Kaynak: Facebook “DÜNYADAKİ SARAYKÖYLÜLER” GURUBU

Şükran Yavuzyılmaz: İbrahim Helvacı, Bu hangi yönden bilemedim İbrahim.

İbrahim Helvacı: Şükran abla, soldaki dedem helvacı İbraam çavuşun dükkanı, artık gerisini siz benden iyi bilirsiniz..

Şükran Yavuzyılmaz: Tamam halkevi binası karşısında ada sinaması.İlerde sizin ev daha ilerde küçük Memedlerin ev.Sokaktan sonra Çakırların evi sonra nenemin evi.Aradakileri hatırlayamadım.En sonda cumbası görülen nenemin evi olabilir.Kurtuluş savaşı sırasında telgrafhane

İbrahim Helvacı: Şükran abla, Ada Sineması henüz yok. Arada unuttukların da zaten birkaç yer; şöyle ki: Halkevinden sonra helvacı İrfan Soykan'ın ve babasının evi ve dükkanı, buzcu Emin Helvacıoğlu'nun evi, onun altında kunduracı Mustafa (kokulu Mustaabey) ve oğlu İsm.....

Şükran Yavuzyılmaz: İbrahim Helvacı, Kenan şeref özmen ve Mehmet aşkınların dükkanı nenemin evinin altında idi.O dükkanların içeriye kapıları vardı.Herhalde önceden oda imiş.

Şükran Yavuzyılmaz: Hacı Baybayın dükkanı bizden önce.

Şükran Yavuzyılmaz: Belediyenin yerideki Park Kahvesinde Babamların bir fotoğrafı var.Bir ara paylaşmıştım.Bulursam tekrar paylaşayım.

İbrahim Helvacı: Merhaba Emsal, tanıdım tabii, emojinin yanlış olduğunu anlamıştım, sildim. Sevgi dolu Emine annemizi çocukluğumdan itibaren sık sık ziyaret ederdim. Artık sevgili evlatları Ali, Mustafa ve Etem dayılarımla ebedi uykularında birlikteler. Allah rahmet eylesin mekanları cennet olsun.

Sana ve eşine, evlat ve torunlarınla birlikte, sağlık içinde nice güzel yıllar dilerim.

Şükran Yavuzyılmaz: Bayrak olan yer neresi?Halkevimi?

Şükran Yavuzyılmaz: Sağ tarafta yol boyunca Osman Yavuzyılmaz Ilhamı Yavuzyılmaz Selami Yavuzyılmaz Sıtkı Yavuzyılmazın Özbaşların Tahirlerin dükkanları vardı.

Şükran Yavuzyılmaz: Bilenler katkısını koysunda sıralayalım dükkanları.

İbrahim Helvacı: Şükran abla,1933'e ait olan bu fotoğraf ben doğmadan 15 yıl öncesine ait. Ben ancak 1954-55 sonrasını hatırlıyorum. O yıllarda Selami ve Osman Yavuzyılmaz'ların iki ayrı bakkal dükkânı Çarşı Caddesi üzerinde değil, Buldan Caddesi üzerindeydi.

Çarşı Caddesi üzerinde, Belediyeye doğru giderken sağdaki Hacı Arif ile oğlu Sabri Özbaş'ın bakkal dükkânından sonraki dükkanlar şunlardı:

Terzi Nuri Kocairi, sonradan terzi Yusuf Saydan, manifaturacı Aksekili Hasan Ekmekçi, Necip Mutçalı'nın yazıhanesi, yedek parçacı Mehmet Tok, hırdavatçı Tahir Aksel, sonradan Saffet Babacan'ın lokantası, Sıtkı Yavuzyılmaz'ın dükkanı, bakkal İlhami Yavuzyılmaz, Sınger dikiş makinası bayiliği, Buldan Caddesi köşesini geçtikten sonra karşı köşede Kahveci Sadullah Pendik, terzi M.Ali Demirci, saatçi Hüseyin Örnek, Hulusi Tütüncü'nün simitçi ve tahinli pide fırını, Mustafa Çağlar'ın (genişağa) tatlıcı dükkanı, bakkal Hüseyin Kısa, Kaymakam evine doğru giderken karşı köşede manifaturacı Halil Aksoy ve üstünde PTT.

Ben artık burada durayım, çarşıdan hatırladığım daha çok yer var..

Osman Erdoğan: Abi,rahmetli babam bakkal Hacı Zeki Erdoğan'ın dükkanını unuttun mu?

İbrahim Helvacı: Unuturmuyum Osman, biliyorsun senin baban, benim de Hacı Zeki amcamın dükkanı o yıllarda Kaymakam evinin karşı köşesinde idi, daha Belediye'nin karşısındaki şimdiki yerine taşınmamıştı. Şükran Yavuzyılmaz ablanın sorusuna göre 1950-60'lı yıllardaki Çarşı Caddesini konuşuyoruz.

İbrahim Helvacı: Osman'cım, Çarşı Caddesinden Aşağı Mahalleye doğru giderken Halil Aksoy'un dükkanından sonra hatırladığım isimler şöyle:

Terzi M.Ali Özdamar, terzi Hacı Hasan Oğuzlar, lokantacı Ali Tel, helvacı Hacı Mestan Gürer dedemiz, berber Memiş ve oğlu Mestan Demir, sonra da sizin okul kitapları, kırtasiye ve bakkal dükkanı, sizin dükkandan sağa dönünce de manifaturacı Mehmet Maraş.

Derenin karşı tarafında hatırladıklarım da şöyle:

Terzi Dede Deveciler, Kahveci Cemal Uz, Müftünün Cemal'in (şükran Yavuzyılmaz'ın babası) lokantası ve fotoğrafçı Karagöz (Hüseyin Güvenç). Hepsine de Allah rahmet eylesin, mekânları cennet olsun.

Huseyin Akgur: Tahminim ce pekmez pazarının olduğu sokak ama köşedeki evde bayrak var bayağı eski fotoğraf.

TC Orhan Güler: Daha önce İbrahim abi yazmıştı,burası efe meydanından belediyeye giden yol. Sol taraftaki bina ibrahim abinin dedesinin helva ürettiği bina yani şimdiki özel idaresinin binası, ondan sonraki Saraykoy spor kulübünün binası . (sonra ARİF BÖCEK BİNAYI ALIP YIKMIŞ VE KENDİNE YENİ BİNA YAPMIŞ.)

Hiç yorum yok: