22 Kasım 2020 Pazar

SARAYKÖY HÜKÜMET CADDESİ - 1940' LI YILLAR / İBRAHİM HELVACI

SARAYKÖY HÜKÜMET CADDESİ - 1940' LI YILLAR

Kaynak: Facebook “DÜNYADAKİ SARAYKÖYLÜLER” GURUBU

Celalettin Tezer: Eczaneyi hatırlamadığıma göre demekki benden de eski, tam tarihi bir resim

İbrahim Helvacı: Sağdaki “Menderes Eczanesi” levhasının altındaki ismi büyüterek okuduğumuzda “Reşit Köksal” yazdığı görülüyor. Eczanenin “Menderes” adını dikkate alarak, bu fotoğrafın rahmetli Adnan Menderes liderliğindeki Demokrat Partinin kurulduğu 1946 ile iktidara geldiği 1950 yıllarına ait olduğunu tahmin ediyorum. Benim çocukluk dönemimden hatırlayabildiğim 1954-55 yıllarında Sarayköy’de bu isimde bir eczane ve eczacı yoktu.
1954-55’lerde Sarayköy’deki tek eczane Buldan Caddesi üzerinde, bugün Dündar Baybay kardeşimizin dükkanının bulunduğu yerde veya bitişiğinde yer alan Saray Eczanesi idi.Bu eczanenin sahibi, biri eczacı olan Denizlili Uzunoğlu kardeşlerdi; kardeşlerden eczacı olanın adı da hafızamda Burhan Uzunoğlu olarak kalmış,(çok emin değilim). Rahmetli Nazmi İplikçi ağabeyimiz de Saray Eczanesinde çalışırdı, (önce çırak, daha sonra kalfa).
Bir sure sonra (1957-58 olabilir) Saray Eczanesinin sahibi Uzunoğlu kardeşler Sarayköy’deki tek eczaneyi kapatıp Denizli, Bayramyeri’ne taşıdılar. ve Sarayköy bir süre eczanesiz kaldı. Çok geçmeden Nazmi ağabey, gene Saray Eczanesinin olduğu yerde yeni bir eczane açtı. Nazmi ağabeyin eczanesinin adı once “Sevil Eczanesi”, sonra “İnci Eczanesi” idi. Sonraki yıllarda “Ünsal Eczanesi” adını alarak Efe Meydanına taşınan bu eczane,1960’ları ilk yarısına kadar Sarayköy’deki tek eczane olarak çalışmaya devam etti. Sevgili Nazmi ağabeyimiz 1993 yılında geçirdiği bir trafik kazası sonunda; eşi Ünsal Hanım da bir-kaç yıl sonra eceliyle ve vakitsiz olarak aramızdan ayrıldılar. 1950’lerde başlayan “Ünsal Eczanesi”nin hikayesi de yaklaşık kırk sene sonra bitti. Işıklar içinde yatsınlar.
TC Orhan Güler: Belge niteliğindeki bu bilgileri bizlerle paylaştığın için ne kadar teşekkür etsek azdır.Ellerine sağlık İbrahim ağabey..(Dimağına sağlık demek daha yerinde olur herhalde )
Süreyya Doğan: Çarşı camisi sanırım.
Duran Adam Osman Yavuz: Fotoğrafı babam Tacettin Yavuz'a gösterdim. Eczanenin sahibi Reşit Köksalın oğlu sınıf arkadaşıymış. Sarayköye sonradan gelip Belediyenin işlettiği eczaneyi devir almışlar ve beş sene kadar işletmişler. Daha sonra eczaneyi İbrahim Helvacı abimizin bahsettiği Uzunoğulları devir almış.
TC Orhan Güler:Teşekkürler Osmancım..
Şükran Yavuzyılmaz: Eczaneyi hatırlamıyorum ama eczacıyı hatırlıyorum. Daha sonra galiba eski Buldan caddesinde eczanesi vardı. Daha sonra Saray eczanesi adı altında Burhan Uzunoğlu da ayni yerde eczane çalıştırdı. Reşit beyin damadı Hasköyden adını birden hatırlayamadım. Eczanenin kalfasıydı ayni zamanda. Oğlu Doçevde çalışıyor Denizlide Hatırlayınca yazarım tekrar.
Şükran Yavuzyılmaz: Sabit abi.Eşi Kadriye abla.
Şükran Yavuzyılmaz: Sabit Plevne
Özkaya Hülya: Bu köşenin kaderi eczane olmakmış heralde. Tesbitim doğru ise çetin ecz.sinin önceki yeri değilmi?
Beti Uysal Gürer: O tarihte sarayköyde yaşamak isterdim.o zamanın sadeliği güzelliği ve temizliği yok. Modernleşmek diye her yeri çirkinleştirdiler. 

Hiç yorum yok: