28 Ekim 2014 Salı

PAŞA DAYININ KÖFTECİ DÜKKANI ( KÖFTECİ İNANKUL ) / ATİLA GİRGİN

SARAYKÖYÜN ÖZGÜN MEKANLARINDAN KÖFTECİ İNANKUL
Sarayköyün kent belleğinde iz bırakan mekanlardan biriside İnankul köftecisidir. 1960'lı yılların Sarayköy'ünde çoğu Sarayköylü hemşehrimizin ayak alışkanlıklarından olarak çoğu zaman uğradığı, biribirleriyle güzel muhabbetler ettiği mekanlardandı İnankul Lokantası.

O yılları yaşamış çoğu hemşehrimizin mutlaka bir anısı vardır orası için. Halen içkisiz olarak varlığını sürdüren bu mekanda yine harika Sarayköy köftesi ve mezeleri ve diğer özgün Sarayköy tadlarını görür, beğeniyle tadabilir, ağız tadıyla kendinize bir öğünde olsa ziyafet çekebilirsiniz.

Bu yazı o mekanın reklamını yapmak düşüncesiyle hazırlanmadı bilesiniz dostlar. Bu güzel mekan biz Sarayköylülerin belleğinde iz bırakmış önemli yerlerdendi, ol nedenle siz sevgili dostlarla paylaşma gereğini duyduk. Dostluk, kardeşlik ve esenlik dileklerimizle.
* * * * * * * * * * * * * * * 
Sarayköy sevdalısı sevgili İbrahim Helvacı ağabeyimizin paylaşıma ilişkin notu:
Günümüzün "İnankul Izgara Salonu" benim çocukluk yıllarıma rastlayan 1950'lerde de vardı ama adı "Paşa dayının köfteci dükkanı" idi. Adından da anlaşılacağı üzere ızgara köftesi çok meşhurdu.

Buldan Caddesi ile Cumhuriyet Caddesini birleştiren ve Cumartesi günleri pazar kurulan ara sokaklardan birinde yer alan bu köfteci dükkanını İsmail İnankul ağabeyimiz ile babası "Paşa dayı" işletirdi ve dükkanda sadece ızgara et ve yanında salata ile yoğurt verilirdi. O yıllarda içki servisi yaptıklarını hatırlamıyorum; daha sonraki yıllarda işletmeyi devralanlar içki servisi de açmış olabilirler.

"Paşa dayı" 1950'li yıllarda artık yaşlanmıştı; o nedenle bu mekanın tarihinin belki de 1940 ve hatta 1930'lara kadar gittiğini tahmin edebiliriz. Sarayköyün tarihe mal olmuş esnaflarından olan Paşa dedemiz ile İsmail ağabeyimize Allah'tan rahmet dilerim.








Hiç yorum yok: