26 Ocak 2012 Perşembe

DENİZLİ MİLLİ KIYAFETLERİ / BURCU ALKAN

DENİZLİ MİLLİ KIYAFETLERİ

ERKEKLERİN KIYAFETLERİ
Denizli ve çevresinde erkek kıyafetlerinde genelde birlik hâkimdir. Cumhuriyet öncesi “Üç etek”, “Sıkma” ve “Şalvar”ın giyildiği, kaput bezinden olan bu kıyafetlerin yanında, başta püsküllü fesler, kalpaklar, ayakta yemeni biçiminde, ayakuçları sivri ve kıvrık pabuç ve benzerlerinin, çarıkların giyildiği gözlenir.

Cumhuriyet yıllarında ise Denizli ve çevresinde “İmamı Azam Kisvesi” denilen ve genellikle köy ve kasabalarında “Üç etek” giymek adet ve geleneklerindendir(Kaptan, 1988:3).

KADIN KIYAFETLERİ
Kadınlar üzerlerine, basma, ipekli ve yünlü kumaşlardan paçası büzmeli uzun don veya şalvar giyerler, entari peşlerinin kenarları türlü renklerde, şerit kaytanlarla işlenmiş ve dalgalanmak suretiyle süslü olurdu. Kadın giyimlerinde süslü ve işlemeli kıyafetler daha ziyade düğün, bayram ve özel günlerde giyilirdir. Günlük kıyafetler genelde adi basma ve alaca entariden ibarettir.

Kadınlarımız düğün ve bayramlarda ve özel günlerde bu kıyafetlerin daha yenilerini, daha canlı renklerini, daha çeşitlerini giyerek, salınarak, gezmeyi, fazla ve gösterişli takı takmayı severler(Kaptan, 1988: 3;4).

***************

Kaynak: http://www.scribd.com/doc/6694438/HALK-BL1
DENİZLİ ( BURCU ALKAN )

Hiç yorum yok: